tiistai 17. marraskuuta 2009

Työviikon rakenne

Maaottelutauon aikana on hyvä vetää pari päivää henkeä, sillä syksyn työtahti on ollut todella kova. Puramme hieman normaalia työviikkoamme, mistä saa käsitystä työskentelytavoistamme ja työajoista. Seuraamissamme sarjoissa, Mestarien liigaa lukuun ottamatta, pelipäivät sijoittuvat aikavälille perjantai-maanantai. Alustavat todennäköisyysarviot viikonvaihteen otteluihin teemme maanantain ja tiistain aikana.

Pohjatyö viikonlopun otteluille aloitetaan jo edeltävänä viikonloppuna otteluiden seuraamisella ja päättyneiden otteluiden jälkianalysoinnilla. Otteluraporttien ja -analyysien tekeminen alkaa jo lauantaina, ja jatkuu tiiviisti sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina. Työvaihe on kaikkein kuluttavin ja eniten aikaa vievä, mutta rakentaa vahvan pohjan tuottavien pelivalintojen löytämiselle.
Käymme jokaisen seuraamamme sarjan rankingin läpi viikoittain, yleensä maanantain ja tiistain aikana. Voimasuhdearvioiden tekeminen on kohdallamme jatkuvaa hienosäätöä, ja harvoin kertoimenlaskijamme ovat joukkueista täysin samaa mieltä. Alustavat todennäköisyysarviomme perustuvat huolellisesti tehtyyn rankingiin sekä tiedossa oleviin kokoonpano- ja motivaatiotietoihin. Käymme joka joukkueen kohdalla läpi kolme osa-aluetta, joiden kautta muodostamme joukkuekohtaiset maaliodotusarvot.

Ensimmäinen osa-alue on joukkueen sen hetkinen taso. Pidämme pitkään kiinni ennen kauden alkua tehdystä esikausianalyysistä, ja esimerkiksi Ranskan ykkösliigaan noussutta Montpellieriä emme ole loistavasta alkukaudesta huolimatta rankanneet missään vaiheessa vielä keskikastia kovemmaksi, sillä joukkueen pelaajamateriaali on mielestämme selvästi keskitasoa heikompi.

Toiseksi arviomme kyseisen joukkueen otteluissa yhteensä tehtävien maalien määrän, eli onko kyseessä keskimääräistä vähä- vai runsasmaalisempi joukkue. Maaliodotusarvoon vaikuttavia tekijöitä ovat ensisijaisesti joukkueen pelityyli, perustaso, sekä käytettävissä oleva pelaajamateriaali. Maalimäärissä tulee kauden mittaan suuria heittoja, jotka voivat johtua esimerkiksi puolustajien henkilökohtaisista virheistä, ulosajoista tai loukkaantumisista. Valmentajanvaihdokset ovat kauden aikana lisäksi ylimääräinen muuttuja, joka voi kääntää joukkueen pelityylin päälaelleen ja näkyä heti miinusmerkkinä totals-vedoissa, mikäli muutokseen ei ole osannut reagoida oikein.

Viimeinen osa-alue rankingissamme on kotietu. Esikausianalyysi näyttelee suurta osaa, mutta kuten maalimäärissä, myös joukkueiden kotieduissa tulee kauden aikana ajoittain suuria muutoksia. Hyvästä esimerkistä käy Hollannin Eredivisien Heracles, joka oli voittanut kuluvaa kautta edeltäneinä kolmena kautena 51 pelaamastaan vierasottelusta vain kolme (kotona 19 voittoa), mutta on tällä kaudella voittanut seitsemästä vierasottelustaan neljä, ja kerännyt kärkijoukkueiden Twenten ja PSV:n jälkeen kolmanneksi eniten vieraspisteitä. Kotona alla on vasta kaksi voittoa kuudesta ottelusta. Heracles nautti aikaisemmin suuresta kotiedusta tekonurmikentällään, mutta kenties muut joukkueet ovat tottuneet vuosien aikana uuteen alustaan, ja Heracles on puolestaan löytänyt toimivan pelityylin vierasotteluihin. Kotiedun, kuten muidenkin eri osa-alueiden, kohdalla täytyy muistaa se, että kausi on vasta alussa ja esimerkiksi otteluohjelman osuus tilastoihin on vielä joidenkin joukkueiden kohdalla suuri, ja tasaantuu vasta keväällä.

Ensimmäiset pelivalinnat viikonvaihteen kierrokselle lähetämme asiakkaillemme heti maanantaina alustavien arvioiden yhteydessä. Muutimme palvelun sisältöä kesken kauden asiakkaillemme edullisempaan suuntaan, emmekä lähetä enää pelivihjeitä pienempiin sarjoihin markkinan vaatimattomasta likviditeetistä johtuen ennen kuin vasta päivitettyjen todennäköisyysarvioiden yhteydessä pelipäivänä. Olemme saaneet vihjaamamme kertoimet kestämään pidempään, eivätkä ne enää kyseisissä sarjoissa automaattisesti romahda käyttämillämme vedonvälittäjillä heti vihjeiden lähettämisen jälkeen. Tämä näkyy pitkässä juoksussa kuitenkin todennäköisesti hieman huonompana tuloksena, mutta asiakkaiden kirjanpidon kannalta on reilumpaa vihjata ainoastaan kohteita, jotka kestävät useamman tuhannen euron panostuksen ilman suurta kerroinpudotusta.

Loppuviikosta (ke-pe) kirjoitamme vihjeitä lauantaisin Veikkauksen pelipisteissä ilmaiseksi jaettavaan Veikkaaja Viikonvaihteeseen ja teemme erilaisia tutkimustöitä. Vedonlyöntimaailmassa törmää jatkuvasti eri teorioihin ja väittämiin, joiden vuoksi muutetaan omaa todennäköisyysarviota suuntaan tai toiseen ilman omakohtaista kokemusta tai tutkimusta. Tällaisia ovat muun muassa kotiedun merkitys paikallisotteluissa, euro- ja cup-otteluiden aiheuttama väsymys, motivaatio, valmentajanvaihdos, jääkiekossa pelit peräkkäisinä päivinä jne, joiden tutkiminen antaa faktapohjaista tietoa todennäköisyysarvioiden ja mutu-tuntuman tueksi.
Perjantai-iltana alkaa myös tiistain Veikkaajaan menevien vihjeiden valmistelu ja kirjoittaminen, joka päättyy vasta maanantaina puolilta päivin lehden mennessä painoon.

Työviikkomme kruunautuu viikonvaihteessa pelattaviin otteluihin, ja niiden viimeiseen analysointiin pelipäivän aamuna. Käymme läpi kokoonpanotiedot ja päivitämme niiden sekä muiden uusien taustatietojen perusteella alkuviikosta tehtyä alustavaa todennäköisyysarviota. Tässä vaiheessa lähetämme asiakkaillemme myös viimeiset pelivalintamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti