keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Itävallan Bundesliiga 2009-10

Itävallan pääsarja alkaa tulevana viikonloppuna neljän ottelun kierroksella. Rapid Wien ja Sturm Graz aloittavat sarjapelinsä myöhemmin Euroopan liigan otteluiden vuoksi.

Kahtena edelliskautena kärkipäässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia, sillä samat neljä joukkuetta, Red Bull Salzburg, Rapid Wien, Austria Wien ja Sturm Graz, ovat miehittäneet sarjataulukon neljä ensimmäistä sijaa. Myös tulevalla kaudella nelikko vaikuttaa selvästi muita vahvemmalta.

Viime kauden mestari Salzburgilla on kasassa ylivoimaisesti liigan kovin ja laajin materiaali ja se lähtee monien mielestä kauteen selvänä ennakkosuosikkina. Täksi kaudeksi Co Adriaansen tilalle valmentajaksi tullut Huub Stevens on vielä vahvistanut rinkiä, ja joukkue pursuaa laatupelaajia. Merkittävin muutos Salzburgin kohdalla saattaa olla maalimäärissä, sillä Stevens on selvästi edeltäjäänsä Adriaansea puolustusvoittoisempi valmentaja.

Salzburgin kovimmat haastajat ovat toissa vuoden mestari ja viime vuoden kakkonen Rapid Wien sekä siirtomarkkinoilla vahvistunut Austria Wien. Rapid on käytännössä sama joukkue kuin viime kaudella, joten odotukset ovat syystäkin korkealla. Viime kaudella puolustus oli joukkueen heikoin lenkki ja sitä silmällä pitäen hankittu Montenegron maajoukkuemies Milan Jovanovic on hyvä laatupelaaja tuomaan materiaaliin lisää leveyttä. Hyökkäyspeli on kunnossa keskikentän maestron Steffen Hofmannin sekä viime kaudella 50 maalia paukuttaneen tuhoisan kärkiparin Erwin Hofferin ja Stefan Maierhoferin myötä.

Austria Wien vahvistui kesällä merkittävästi ja samalla nuorensi rinkiään. Kokenut 37-vuotias Jocelyn Blanchard ei saanut jatkosopimusta, mutta tilalle hankittiin alemman keskikastin joukkueiden avainpelaajia, kuten Kärntenin Zlatko Juzunovic sekä Linzin Florian Klein. Materiaali on viime kautta laadukkaampi ja laajempi, mutta alussa voi olla hankaluuksia, kunnes yhteispeli löytyy. Vahvistusten myötä myös odotukset ja paineet ovat kasvaneet ja mm. Salzburgin valmentaja Stevens on nimennyt molemmat wieniläisseurat sen vahvimmiksi haastajiksi.

Myös kahden edelliskauden nelonen Sturm Graz on hieman vahvistunut kesällä. Graz on varmasti kärkkymässä jopa top3-sijoitusta, mikäli joku ennakkosuosikeista kompuroi. Joukkue on myös perinteisesti erittäin kotivahva, eikä varmasti häviä montaa ottelua UPC-Arenalla. Ainoa kysymysmerkki on ykköskärki ja kapteeni Mario Haas (-74), jolle täytyisi löytää hiljalleen korvaaja.

Muista seuroista viime kauden ylisuorittaja SV Ried tuskin yltää samaan kuin viime kaudella, jolloin se säästyi loukkaantumisilta eikä hävinnyt yhtään kotipeliä. Joukkue oli vuosi sitten vielä kuumimpia putoajasuosikeita ja sarjasijoituksen voi odottaa laskevan tällä kaudella. Materiaali on yhä kapea ja vanhentuva. Moni avainpelaaja vetelee uralla viimeisiään ja alle 20-vuotiaita lupauksia on pakko ajaa sisään, kun taloushuolet estävät hankintojen tekemisen.

Parhaat resurssit viiden joukkoon on SC Magna Wiener Neustadilla, joka on poikkeuksellisen kova nousijajoukkue. Seura perustettiin vasta vuosi sitten ja henkilöityy vahvasti liikemies Frank Stronachiin, joka on myös seuran taustalla olevan jättiyrityksen Magna Internationalin perustaja. Wiener Neustadtiin kasattiin heti viime kesänä sen luokan porukka, että nousu ei ollut kenellekään yllätys. Joukkue on pääpiirteittäin sama kuin viime kaudella, mutta materiaalia on laajennettu muutamalla täsmähankinnalla, mm. viime kauden divarin maalikuninkaalla Diego Vianalla. Putoaminen takaisin olisi paha pettymys, ja mikäli tulosta ei syksyllä tule, on puheenjohtaja Stronachilla pelimerkkejä vahvistaa joukkuetta vielä talvitauolla.

Viime kaudella pahasti flopannut LASK Linz uudistui kesällä paljon ja mm. koko puolustuslinja meni vaihtoon. Uusi valmentaja Matthias Hamann on melko kokematon ja koko joukkueen lailla pieni kysymysmerkki. Linz ei ole resursseiltaan eikä pelaajamateriaaliltaan niin huono kuin viime kauden pistesaalis osoittaa, mutta alkukaudesta voi tulla vaikea.

Toinen viime kauden suuri alisuoriutuja SV Mattersburg oli lähellä putoamista, mutta säilytti sarjapaikkansa niukasti. Joukkue heikentyi kesällä ja etenkin ykköskärki Ilco Naumoskin korvaaminen on vaikeaa. Pelaajien itseluottamus on heikon viime kauden jälkeen koetuksella, ja mikäli kausi alkaa tappioilla, voi sarjapaikan säilyttämisestä tulla jälleen kova taistelu.

Suurin odotuksin Paschingin paikan Bundesliigassa muutama vuosi sitten perinyt Austria Kärnten on kovan paikan edessä, kun Klagenfurtin upealla EM-stadionilla yleisö vähenee ja yleinen mielenkiinto seuraa kohtaan kuihtuu. Joukkue menetti kesän aikana lukuisia avainpelaajia, ja jotain seuran tilanteesta kertoo se, että ykköshankinta oli 37-vuotias puolustava keskikenttämies Blanchard, joka ei saanut enää uutta sopimusta Austria Wieniin. Talousvaikeudet eivät antaneet periksi taistella esim. Mattersburgin maalitykki Naumoskista ja joukkue lähtee kauteen ilman ykköshyökkääjää. Heikentyneellä materiaalilla elätellään toiveita alemman keskikastin sijoituksista, mutta putoamistaisteluun ajautuminen ei olisi yllätys.

Myös viime kauden nousija Kapfenberg on talousongelmissa. Putoamiseen tuomittu KSV pääsi vielä viime kaudella iskemään puskista, mutta enää joukkuetta ei aliarvioida. Pahasti vuotava puolustuspää ei parista hankinnasta huolimatta vakuuta ja ilman selkeää tason nostoa sarjapaikan säilyttämisestä tulee vaikeaa. Kuuluisa toisen kauden kirous uhkaa ja KSV on myös vedonvälittäjien papereissa kuumimpia putoajasuosikeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti