perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kautta 2013-14 kohti

Viime kausi

Kausi 2012-13 oli osaltamme tuloksen osalta kelvollinen, mutta missään nimessä emme päässeet kouluarvosanoilla mitattuna hyvän tai kiitettävän puolelle. Kauden aikana vihjaamamme 2253 kohdetta tuottivat 102,5 % palautuksen ja 153,1 panosyksikön (asteikolla 0,5-10 yksikköä per kohde) nettovoiton. Kiinteästi hinnoittelemamme sarjojen (FRA1, GER1, NED2, SPA1 ja UCL) osalta kohdemäärä oli 1475 kohdetta palautuksella 103,0 % ja nettotuloksella +125,1 yksikköä, kun taas kauden päätteeksi tuloksen mukaan hinnoiteltujen sarjojen ENG1 ja FRA2 yhteenlaskettu kohdemäärä oli 778 kohdetta, palautus 101,5 % ja nettotulos +27,99 yksikköä. Tarkemmat luvut löytyvät nettisivuiltamme http://www.bettinganalyses.com/

Tulos on vain yksi osa palvelumme kokonaisuutta, mutta luonnollisesti se on kaikkein tärkein osa. Tulos määrittelee lopulta asiakkaan kannalta sen, onko vihjepalvelu hintansa väärti.
Vielä palvelun oman seurannan tulosta tärkeämpi mittari palvelun laatua arvioitaessa on asiakkaan todellisuudessa saavuttama tulos, joka on säännöllisesti vihjeiden mukaan sijoittavalla asiakkaalla huonompi kuin palvelun oma seuranta kertoo. Syynä on kertoimien putoamien vihjeiden lähettämisen jälkeen, kun moni isoa vaihtoa pyörittävä asiakas lyö vetonsa sisään samaan aikaan.
Olemme kahden edelliskauden aikana saaneet asiakkailtamme sen suuntaista palautetta, että säännöllisesti vihjeitä peesaamalla on päässyt noin 75-90 prosenttiin virallisen seurantamme yksikkötuloksesta. Tämän kauden tulokseen peilattuna arvioisimme realistisen asiakkaan saaman tuloksen olevan kaikki sarjat tilanneena yli 100 yksikköä. Kaikki vihjeemme maksoivat viime kaudella yhteensä n. 3800 euroa, joten yhteen 1/10 panoksen vihjekohteeseemme olisi pitänyt panostaa hieman yli 30 euroa, jotta vihjeiden tulos olisi kattanut analyysikulut. Mikäli asiakas panosti yhtä vihjaamaamme panosyksikköä kohti 100 euroa, mikä oli panosrajojen puitteissa mahdollista, käteen jäi analyysikulujen jälkeen arviomme mukaan n. 6000-8000 euroa. Se panoskoko kertoisi hieman yli 30 000 euron pelikassasta, mikä tarkoittaisi sitä, että pelikassa olisi kasvanut kaudessa noin 20 prosenttia.

Laskelmamme ovat karkeita ja suuntaa-antavia ja perustuvat asiakkailtamme saatuun palautteeseen. Viime kauden tulos ei ole mielestämme erityisen hyvä eikä missään nimessä kiitettävä. Parempaan olisi ollut pelitapahtumien ja kerroinliikkeiden valossa ainesta.

Olemme käyttäneet touko- ja kesäkuussa paljon aikaa viime kauden analyyseihin ja tilastoineet muun muassa jokaisen vihjaamamme kohteen päätöskertoimen. Vihjaamistamme 2253 kohteesta 1418 (63 %) oli sellaisia, joista sai otteluiden alkaessa pienemmän kertoimen kuin vihjeessämme oli (katsottu samalta bookkerilta mihin kohde oli vihjattu, pl. 188betin ja samvon vihjeet, joiden päätöskertoimet katsottiin Pinnaclen ja Sbon kohdalta).
739 kohteessa (33 %) kerroin oli nousut vihjaamisen jälkeen ja 96 kohteessa (4 %) kerroin oli pysynyt samana. Keskimäärin vihjaamamme kohteen kerroin putosi 0,04 yksikköä (2,04 -> 2,00). Lukemat ovat hieman paremmat kuin kaudella 2011-12 (vihjekohteista 60 % oli sellaisia, joissa päätöskerroin oli pienempi kuin vihjattu kerroin, ja keskimääräinen vihjekohteemme kerroin 2,07 oli päätöslinjassa 0,04 yksikköä pienempi, eli 2,03), jolloin maksulliset vihjeemme tuottivat n. 105 % palautuksen ja yli 260 yksikön nettovoiton.  
Tulevalla kaudella aiomme pitää ajankohtaista kirjaa vihjeidemme päätöskertoimista ja lisätä jokaisen kohteen päätöskertoimen asiakkaiden seurantatiedostoihin, joista kukin voi seurata tilannetta ajankohtaisesti.


Kauden alussa kärsimme teknisistä ongelmista sähköpostien lähetyksissä hotmail.com-palvelimen osoitteisiin, mutta ongelma saatiin korjattua oman sähköpostipalvelimemme muutoksella. Ongelmasta kärsineet asiakkaat saivat rahallisen korvauksen. Muuten vihjelähetykset sujuivat kauden aikana mielestämme hyvin.

Muutimme vihjeiden lähetystavan syksyllä 2012 asiakaskohtaisesta lähetyksestä sarjakohtaiseen lähetykseen, mistä saimme positiivista palautetta. Muutos auttoi usean sarjan vihjeet tilanneita asiakkaita kilpailemaan kertoimista vain yhden sarjan vihjeet tilanneen asiakkaan kanssa. Uusi vihjeiden lähetystapa helpotti myös omaa työtämme kertoimien tarkistamisessa ennen lähetystä, kun kerralla lähtevien vihjeiden määrä putosi.

Sarjat lähetettiin keskimäärin muutaman minuutin välein toisistaan, jotta asiakkaat ehtivät lyödä vihjeet sisään ennen seuraavan sarjan vihjeiden saapumista. Lähetysväli oli sitä pidempi, mitä enemmän vihjekohteita lähti yhdellä kertaa.
Minuuttikohtainen lähetysaikataulu ilmoitettiin asiakkaille sähköpostitse aikaisemmin lähetyspäivänä, pääasiassa useampi tunti ennen ensimmäisiä vihjelähetyksiä.
Lähetysaikataulut pitivät hyvin kutinsa, ja vihjeet saatiin lähetettyä käytännössä aina minuutin sisällä luvatusta lähetysajasta. Täsmällisyys ja luotettavuus ovat yrityksemme tärkeimpiä arvoja yhdessä (seurannan) rehellisyyden ja yleisen laadukkuuden kanssa, ja paikkansa pitävät aikataulut ovat meille palvelun tuottajana luonnollisesti asia, mistä haluamme pitää tiukasti kiinni.
Negatiivista palautetta aikatauluihin liittyen saimme siitä, kun lähetimme muutaman kerran vihjeitä tiistai-torstai-akselilla ennen klo 15:ttä. Asiakkaamme eivät osanneet varautua siihen, sillä normaalisti arkipäivän (esim. maanantaina ja perjantaina) vihjeet lähetettiin aina klo 15-16 välimaastossa.
Täsmennämme aikataulujamme tältä osin ensi kaudeksi, jolloin emme lähetä arkipäivinä vihjeitä ennen klo 15:ttä, ja ilmoitamme vihjeiden alustavan lähetysajan asiakkaille jo edellisenä päivänä.

Kokeilimme viime kaudella uudenlaista maksutapaa Englannin Valioliigan ja Ranskan Ligue 2:n pelivihjeissä, joista asiakas maksoi kauden päätteeksi toteutuneen tuloksen mukaan. Määritimme ennen kauden alkua minimitulosrajaksi +5 yksikköä, jonka alle jäävästä tuloksesta asiakkaan ei tarvinnut maksaa mitään. Ranskan Ligue 2 päätyi palautukseen 100,24 % ja nettotulokseen +2,33 yksikköä, joten pelkät Ligue 2 –vihjeet tilannut asiakas ei maksanut vihjeistä mitään. Hinnoittelutapa sai asiakkaiden suunnalta hyvän vastaanoton, joten jatkamme sitä tulevaisuudessa.

Muutokset tulevalle kaudelle

Sarjavalikoima pysyy ennallaan, mutta Espanjan La Ligan pelivihjeet siirtyvät tuloksen mukaan laskutettavaksi. La Ligan kolme edellistä kautta ovat olleet meille tuloksellisesti huonoja, mutta koko yrityksemme historian (viisi kautta) kattava otos on kuitenkin sen verran plussalla, että koemme sarjan seuraamisen yhä kannattavaksi. Lisäksi viime kausi oli erittäin nousujohteinen. Ensimmäiset 57 kohdetta tuottivat noin 77 % palautuksella noin 39 yksikön tappion, mutta loput 271 kohdetta tuottivat palautuksen 104,8 % ja noin 37 yksikön tuoton.
Kurssin kääntyminen ajoittuu täsmälleen samaan kohtaan, jolloin teimme pienen, mutta ilmeisen tärkeän, muutoksen kyseisen sarjan analyysitapaamme. Tasoltaan muihin nähden täysin ylivoimaisten Barcelonan ja Real Madridin otteluiden tulokset ovat vääristäneet koko sarjan tärkeimpiä tunnuslukuja niin paljon, että pääsimme parempaan tulokseen kun teimme tutkimukset sarjan voimasuhteista myös ilman Barcelonan ja Real Madridin otteluita. Kaksi päällekkäistä analysointitapaa toimi osaltamme viime kaudella hyvin. Sattumallakin on varmasti sijaa näin lyhyessä otoksessa, mutta ainakin oma tuntumamme parani lisätutkimusten myötä selvästi.

Kiinteästi hinnoiteltavina sarjoina jatkavat Ranskan Ligue 1 (FRA1), Saksan Bundesliiga (GER1), Hollannin Jupiler-liiga (NED2) ja UEFAn Mestarien liiga (UCL). Tuloksen mukaan kauden päätteeksi laskutettavia sarjoja ovat siis Englannin Valioliiga (ENG1), Ranskan Ligue 2 (FRA2) ja Espanjan La Liga (SPA1).
Viime kauteen verrattuna uutta on kuitenkin se, että tarjoamme tuloksen mukaan laskutettavien sarjojen (ENG1, FRA2 ja SPA1) pelivihjeiden lisäksi myös kaikkien pelien %-arviot ja kerroinrajat, jotka myymme pelivihjeiden yhteydessä hintaan 4 euroa per kierros. %-arvioiden ja kerroinrajojen tilaaminen on kuitenkin vapaaehtoista, eli on myös mahdollista tilata pelkät pelivihjeet kyseisiin kolmeen sarjaan, ja maksaa niistä kauden päätteeksi tuloksen mukaan. Pelkkiä ko. sarjojen %-arvioita ja kerroinrajoja ei ole tulevalla kaudella mahdollista ostaa.

Tuloksen mukaan laskutettaviin sarjoihin tullaan lisäksi tarjoamaan yksi korkeintaan viikon mittainen lomajakso, jolloin asiakkaalle ei lähetetä pelivihjeitä (sekä mahdollisesti tilattuja %-arvioita ja kerroinrajoja), eikä loman aikana missattuja vetoja luonnollisesti huomioida kauden päätteeksi vihjeiden hintaa määriteltäessä.

Bookkerit
Samvo putoaa pois valikoimastamme pienten panosrajojen ja huonojen kertoimien takia. Viime kaudella 2253 vedostamme vain 91 meni Samvolle, ja niiden vetojen keskipanos oli 2/10.
Myös 188bet putoaa vihjevalikoimastamme, sillä ko. firma on rajoittanut osan asiakkaidemme (ja toisen analyytikkomme) panokset alle kymmeneen euroon per kohde. 188betin panosrajat eivät ole myöskään kilpailukykyiset alkuviikosta.
Pidämme 188betin mukana kuitenkin pelivihjeisiin sisältyvässämme ”korkein kerroin” –katsauksessa. Olemme katsoneet kahdella edelliskaudella vihjeissämme käyttämien bookkereiden (188bet, Pinnacle, Sbobet, Dafabet ja Samvo) lisäksi mahdolliset topit myös IBC-konseriin kuuluvalta Mansion88:lta, jota emme ole käyttäneet varsinaisissa vihjeissä pienten panosrajojen takia. Mahdolliset top-kertoimet on listattu vihjeen perään niitä asiakkaita varten, jotka saavat joko Mansion88:lle tai jollekin muulle IBC-konsernin bookkerille riittävästi panosta sisään. Ensi kaudella katsomme mahdolliset topit siis sekä 188betiltä että Mansion88:lta.

Aikataulut
Merkittävin muutos tulevalle kaudelle on se, että siirrämme asiakkaiden toivomuksesta GER1 ja SPA1 alkuviikon earlyjen lähetystä päivällä maanantaista tiistaihin, jolloin esimerkiksi Sbobetin panosrajat ovat nousseet.
Pidimme keväällä kirjaa Pinnaclen, Sbobetin ja Dafabetin alkuviikon panosrajoista FRA1, GER1 ja SPA1 osalta, ja sen perusteella Sbobetillä etenkin GER1 ja SPA1 panosrajat nousivat maanantai-iltana noin klo 19 Suomen aikaa päälinjalla ~1600 eurosta ~2800 euroon ja vaihtoehtoisella linjalla ~1100 eurosta ~1800 euroon. Myös Dafabetillä panosrajat nousivat joinain viikkoina juuri maanantai-iltana. Pinnaclella panosarjat olivat alkuviikosta em. sarjoissa yleensä ~1500 euroa ja nousivat vasta keskiviikkoiltana tai torstaiaamuna.
GER1 ja SPA1 lisäksi myös ENG1 earlyt lähetetään tulevalla kaudella tiistaina iltapäivällä klo 15-16 välisenä aikana.
FRA1 earlyt lähetämme tulevalla kaudella vasta akselilla keskiviikko-torstai, riippuen panosrajoista. Todennäköisesti FRA1 earlyjen lähetyspäivä tulee olemaan torstai.

UCL:n earlyt lähetämme viime kauden tapaan kierrosta edeltävänä perjantaina.
NED2 ja FRA2 vihjeet lähetämme vasta pelipäivänä, sillä niissä panosrajat eivät kestä earlynä vihjaamista. Muutoksena viime kauteen on se, että lähetämme myös NED2:n %-arviot ja eri ahc- ja totals-linjojen kerroinrajat vasta pelipäivänä samaan aikaan pelivihjeiden kanssa.

Uutta kaudelle 2013-14 on se, että lähetämme asiakkailta saadun palautteen ohjaamana alustavan lähetysaikataulun asiakkaiden sähköpostiin jo lähetyksiä edeltävänä iltapäivänä/iltana, jotta asiakas voi suunnitella paremmin seuraavan päivän aikataulujaan. Vihjeiden tarkempi, minuutti- ja sarjakohtainen, lähetysaikataulu ilmoitetaan asiakkaalle vihjeiden lähetyspäivänä vähintään tuntia ennen vihjeiden lähetystä.

Tekstiviestipalvelu
Emme lähetä enää kaudella 2013-14 tekstiviestejä asiakkaille ilmoituksena siitä, että vihjeet ovat lähetetty tämän sähköpostiin. Tekstiviestipalvelu poistuu käytöstä siksi, että viestin merkitys pienenee käyttöön otettavan, edellisenä päivänä lähetettävän, alustavan aikatauluviestin lähetyksen myötä. Lisäksi tekstiviestipalvelua aikaisemmin käyttäneet asiakkaat ovat tottuneet siihen, että vihjeet tulevat sähköpostiin erittäin täsmällisesti ilmoittaminamme aikoina.
Tekstiviestin ainoaksi funktioksi jäisi tulevalla kaudella enää teknisen ongelman huomaaminen (tekstari tulee kännykkään mutta vihjeitä ei näy mailissa).
Mikäli vihjeitä ei ole tullut sähköpostiin kolmen minuutin kuluttua ilmoittamastamme lähetysajasta, asiakas voi olettaa kyseessä olevan jonkin sortin teknisen ongelman, missä tapauksessa suosittelemme ottamaan välittömästi yhteyttä meihin.

Takuu
Yrityksemme alusta asti tarjoama voittotakuu poistuu tulevalla kaudella käytöstä, sillä takuu ei ole kovin käytännöllinen, ja siihen sisältyy urheiluvedonlyöntialalle huonosti sopivia rajoja. Tulevaisuudessa voittotakuumme tulee rakentumaan kauden päätteeksi tuloksen mukaan laskutettavien sarjojen varaan, missä takuu on sisäänrakennettuna (asiakas maksaa vihjeistä vain, mikäli ne tuottavat voittoa).
Alkuperäinen tarjoamamme voittotakuu toimi lisäksi yhtenä vipuvartena, kun rakensimme uutena vihjepalveluna luotettavuuttamme. Nyt yrityksemme tarinaa on takana maksullisten palveluiden osalta viisi kautta (yli 13 000 pelikohdetta, yli 900 voitettua yksikköä 1-10/10 panosasteikolla ja hieman yli 102 % palautus), mikä on merkittävä ero aloittelevaan vihjepalveluun verrattuna. Hinnat
Pidimme palvelun hinnat koskemattomina viime kesänä, mutta tarkistamme hintoja tulevalle kaudelle yleisen elinkustannusindeksin nousun sekä vuodenvaihteessa tapahtuneen arvonlisäveroprosentin muutoksen(23 -> 24 %) vuoksi.
Huomioimme hinnoittelussa kahteen edelliskauteen verrattuna enemmän markkinan panosrajoja sekä vihjeiden edelliskausien tuottoa pelkän sarjassa pelattavan ottelumäärän sijaan. Esimerkiksi NED2:ssa ottelumäärä kasvaa ensi kaudeksi 380 otteluun, kun joukkuemäärä nousee 20:een. NED2:ssa markkinalla on kuitenkin selvästi pienemmät panosrajat kuin esimerkiksi GER1:ssä, joten mielestämme on oikeudenmukaista, että vihjeistä maksettava hinta perustuu enemmän panosrajoihin kuin ottelumäärään. 

Yhteenveto

Katastrofaalisen kauden 2010-11 jälkeen alla on kaksi täyttä kautta nykyisellä sarjavalikoimalla ja lisääntyneellä analyysiajalla per ottelu (verrattuna aikaisempaan, jolloin seurasimme useampia sarjoja emmekä ehtineet katsoa niin paljoa pelejä yhtä sarjaa kohti kuin nyt), mikä tekee liki 3800 pelivihjettä yli 104 % palautuksella, joten lähtökohdat kaudelle 2013-14 ovat hyvät.
Tavoitteenamme on silti jatkuva kehittyminen, sillä emme ole missään nimessä analyytikkoina sellaisella tasolla, missä olisi varaa mukavoitumiseen. Vielä noin viisi vuotta sitten pärjäsimme pääasiassa hyvällä matemaattisella analyysillä sekä yli- ja alisuorittavat joukkueet huomaamalla. Huomioimme luonnollisesti jo tuolloin otteluiden erikoistekijät, mutta sittemmin olemme selvästi kehittyneet juuri niiden osalta. Esimerkkeinä europelien, motivaatio- ja kokoonpanotekijöiden sekä valmentajanvaihdosten vaikutus, joita olemme tutkineet viime vuosina paljon.
Seuraavien kehitysaskeleidemme uskomme liittyvän pelitapahtumien entistä parempaan analysointiin (katsomme nykyään liki kaikki sarjoissamme pelattavat ottelut NED2 ja UCL pois lukien, joissa joudumme tyytymään enemmän koosteisiin + otteluraportteihin), sekä joukkueiden pelityylien entistä parempaan huomioimiseen todennäköisyysarvioissamme.

Kauden 2013-14 valmistelut ovat osaltamme todella pitkällä. Olemme päivittäneet tärkeimmät tutkimuksemme jälleen yhden lisäkauden osalta, tehneet oleellisimmat muistiinpanot viime kaudesta, ja alkaneet tutustua sarjoihin nousseisiin joukkueisiin. Heinäkuussa seuraamme pääasiassa siirtomarkkinoita ja päivitämme pelaajasiirtoja joukkuetiedostoihimme. Heinäkuun aikana huolehdimme myös henkilökohtaisesta huollosta muutaman viikon lomailun muodossa, jotta akut ovat molemmilla analyytikoilla täynnä virtaa kauden käynnistyessä viikolla 31. 

Tavoitteenamme on tuottaa pitkällä aikavälillä, myös kaudella 2013-14, huippulaadukasta ja hintansa väärtiä urheiluvedonlyöntianalyysiä. Otamme työmme erittäin vakavasti ja haluamme panostaa yrityksemme pitkän aikavälin perusarvoihin: luotettavuuteen, täsmällisyyteen ja rehellisyyteen. Emme ole perustaneet yritystämme siksi, että kikkailisimme seurannan kanssa tai piilottelisimme sitä tappioputkessa, tai tekisimme työmme muuten päin helvettiä. Kannamme nöyrästi ja suoraselkäisesti täyden vastuun työmme jäljestä nyt ja tulevaisuudessa.

Janne ja Tomi
Sports Betting Analyses Hakulinen & Nurkki 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti