perjantai 31. heinäkuuta 2009

Hollannin Eredivisie 2009-10

Hollannin Eredivisie alkaa viikonvaihteessa ottelulla Heerenveen–Roda. Sarja on ollut aikaisemmin erittäin tuottoisa ja odotukset ovat optimistiset myös alkavan kauden osalta.

Viime kaudella mestaruuden voittanut AZ menetti yllätysmomenttinsa ja sitä ei enää aliarvioida viime syksyn tapaan. Suurin menetys Alkmaarissa oli kuitenkin valmentaja Louis van Gaal, joka siirtyi uusien haasteiden perässä Bayern Müncheniin. Tilalle tullut Ronald Koeman on sählännyt ulkomailla, mutta kotimaassaan hän on vielä pätevänä pidetty. AZ:n materiaali on yhä hyvä ja suurin osa avainpelaajista vasta lähestyy parasta 25–28-vuoden ikää.

Monessa yhteydessä suurimmiksi ennakkosuosikeiksi on nostettu viime kaudella alakanttiin pelanneet Ajax ja PSV. Molemmat ovat vaihtaneet kesällä valmentajaa ja vahvistaneet materiaalejaan. Ajaxin osalta ykkössentteri Klaas-Jan Huntelaarille ei pystytty löytämään korvaajaa viime keväänä, ja uusi valmentaja Martin Jol on muuttamassa taktiikkaa perinteisestä 4–3–3-formaatista kahden kärjen taktiikkaan, millä Huntelaarin menetys pystytään paikkaamaan paremmin. PSV luottaa Schalkesta kotimaahansa palanneen Fred Ruttenin alaisuudessa tiiviiseen puolustuspeliin ja on sen ansiosta vaikea voitettava.

Viime kauden kärkijoukkueista Twente on ainoa, jolla on sama valmentaja kuin viime kaudella. Steve McLaren on tehnyt Hollannissa hyvää työtä, mutta muutaman avainpelaajan lähtö ja jo 39-vuotiaan ykkösmaalivahdin Sander Boschkerin jaksaminen nostattavat kysymysmerkkejä. Feyenoord hengittää vahvasti niskaan, sillä rotterdamilaisten pitäisi parantaa huomattavasti viime kaudesta, mikä meni pilalle uskomattoman loukkaantumissuman vuoksi. Myös Heerenveen vaikuttaa vahvalta, vaikka vasemman laidan tähti Danijel Pranjic lähti Bayern Müncheniin. Hyökkäyspäässä Allsvenskanin entiseltä maalikuninkaalta Patrik Ingelsteniltä voi odottaa kansainvälistä läpimurtoa.

Keskikastissa on tasaista, kun Groningen menetti U21 EM-kisoissa loistaneen Markus Bergin HSV:hen. Joukkueesta puuttuu selvä ykköskärki, mutta Bergistä saaduilla 10 miljoonalla eurolla tilannetta voidaan vielä paikkailla kauden mittaan. NAC Breda, NEC, Vitesse ja Utrecht pysyivät melko hyvin kasassa kesän siirtomarkkinoilla ja todennäköisesti ainakin yksi nelikosta yllättää positiivisesti ja yksi negatiivisesti. NAC on aloittanut kautensa aikaisin Euroopan liigan vuoksi ja on liigan kokeneimpia joukkueita. NEC menetti hyvää työtä tehneen valmentajan Mario Beenin, mutta pysyi avainpelaajien osalta hyvin kasassa. Utrecht hankki Vitessen ykköshyökkääjä Ricky van Wolfswinkelin, mutta heikentyi keskikentältä. Vitesse toivoo -89 syntyneestä Alexander Büttneristä saman ikäisen van Wolfswinkelin korvaajaa. Kesken viime kauden FC Den Boschista valmentajaksi palkattu Theo Bos jatkaa keltamustien peräsimessä.

Häntäpäässä on tuttuun tapaan tungosta ja moni joukkue lähtee kauteen putoamisuhan alla. Kuumimmaksi putoajasuosikiksi on nostettu vedonvälittäjien toimesta RKC Waalwijk, joka ei taloushuolien vuoksi ole pystynyt vahvistamaan rinkiään. Myös ADO Den Haag, Heracles, taloushuolista kärsivä Roda, Rotterdamin kakkosseura Sparta sekä Willem II lukeutuvat papereissamme putoajakandidaatteihin. Heracles ja Sparta saattavat säilyä jälleen hyvien kotipeliensä vuoksi, mutta vieraissa tulee varmasti vaikeaa. Rodan, RKC:n, Venlon, Willemin ja Den Haagin toiveet lepäävät siinä, että ne onnistuvat otteluissaan muita häntäpään joukkueita vastaan. Venlon osalta mielenkiintoista on seurata Jupiler-liigassa tuhoisaa jälkeä tehneiden Keisuke Hondan ja Sandro Calabron panosta pääsarjatasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti