perjantai 10. heinäkuuta 2009

SUI Super League 2009-10

Sveitsin pääsarja alkaa lauantaina 11.7. ottelulla Aarau-Grasshoppers. Kauden suurimmat ennakkosuosikit ovat jälleen FC Zürich, FC Basel sekä Young Boys. Myös häntäpäässä taistelu sarjapaikoista tulee olemaan tasaista.

Hallitseva mestari FC Zürich pysyi kesällä hyvin kasassa ja lähtee kauteen kenties suurimpana ennakkosuosikkina. Joukkue lunasti omakseen pelintekijä Xavier Margairazin, joka oli viime kevään lainalla Zürichissä Osasunasta. Margairaz oli tärkeä lenkki FCZ:ssä kausina 05-06 ja 06-07, kun Zürich voitti kaksi peräkkäistä mestaruutta. Margairazin paluu saattaa tarkoittaa sitä, että FCZ myy viime kauden tähtipelaajansa Almen Abdin Udineseen. 23-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja teki viime kaudella huipputehot 19+12, mutta varmaa hänen lähtönsä ei vielä ole.

Viime kaudella tiukan taiston kakkossijasta käyneet Young Boys ja Basel ovat lähtökohtaisesti mestaruustaistelussa haastajia. Young Boysin täytyy rakentaa oikea laitansa uusiksi, sillä laitapuolustaja Christian Schwegler siirtyi Salzburgiin ja kokenut laituri Carlos Valera Xamaxiin. Korvaajat ovat kuitenkin hyvää tasoa ja joukkue on muuten avainpelaajien osalta sama kuin vuosi sitten, joten edellytykset jopa mestaruustaisteluun ovat olemassa. Alkukaudesta tärkeän vasemman laidan yleismiehen Mario Raimondin poissaolo tuntuu kuitenkin paljon.

Basel vaihtoi viime kauden pettymyksen jälkeen valmentajaa ja menetti ykköskärkensä Eren Derdiyokin Leverkuseniin. Uusi valmentaja Thorsten Fink joutuu nuorennusleikkauksen eteen, sillä osa keskikentän avainpelaajista lähestyy uransa loppua. Puolustuspää vaikuttaa erinomaiselta Cottbusista hankitun Cagdas Atanin ja Ghanan maajoukkueessa jo debytoineen laitapuolustaja Samuel Inkoomin myötä. Hyökkäykseen Basel ei ole hankkinut vielä ketään, ja Marco Streller vaikuttaa tällä hetkellä liian yksinäiseltä.

Grasshoppers sijoittui viime kaudella neljänneksi, mutta se ei riittänyt seurajohdolle ja nimekäs Hanspeter Latour sai lähteä valmentajan postilta ja tilalle värvättiin nuori Ciriaco Sforza. Ykkösmaalivahti Eldin Jakupovic sekä viime kaudella yhteensä 15 maalia paukuttaneet hyökkääjät Roland Linz sekä Marcelo Bobadilla lähtivät, mutta korvaajat vaikuttavat lupaavilta. Etenkin viime kauden Challenge-liigan maalikuningas, -88 syntynyt Vincenco Rennella on mielenkiintoinen nimi. Zürichin kakkosseuran mahdollisuudet kärkikolmikkoon ovat pienet, mutta tasoero alaspäin on vielä suurempi, joten sijoitus ylemmässä keskikastissa on realismia.

Varsinainen keskikasti sarjasta puuttuu, mutta joku alemman keskikastin joukkueista venyy varmasti. Etukäteen Xamax ja Sion vaikuttavat vahvimmilta, mutta nousija St. Gallenia sekä viime kauden päätteeksi sarjapaikkansa karsintojen kautta säilyttänyttä Luzernia ei kannata aliarvioida.

Xamax on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. YB:stä siirtynyt Carlos Valera on hyvä hankinta oikealle laidalle. Puolustuksen johtajaksi hankittiin Aaraun avainpelaaja Frederic Page. Nuoruutta runkomiehistössä edustavat mm. maalivahti Guillaume Faivre, puolustaja William Edjenguele, keskikentän Sebastien Wütrich sekä kärkimies Ideye Brown. Menetyspuolella oli ainoastaan yksi alle 30-vuotias viime kaudella avauksessa säännöllisesti esiintynyt, 29-vuotias laituri Johnny Szlykowicz, jonka -90 syntynyt Wütrich korvaa enemmän kuin hyvin.

Cupin viime kaudella voittaneessa Sionissa on käynyt varsinainen myllerrys. Suurin osa siirroista on kuitenkin merkityksettömiä. Lähteneistä ainoastaan maalivahti Essam El Hadary, toppari Kali sekä laituri Oliver Monterrubio saivat viime kaudella säännöllisesti vastuuta. Monterrubion lähtö oli kova kolaus, sillä ranskalainen oli sekä joukkueen paras maalintekijä että eniten maaliin johtaneita syöttöjä viime kaudella tarjoillut pelaaja. Monterrubiota lukuunottamatta valmentaja Didier Tholot on löytänyt lähteneiden tilalle hyvät korvaajat.

St. Gallen oli viime kaudella Challenge-liigassa ylivoimainen saldolla 25-3-2. Maaliero jäi peräti 56 maalia plussalle. St. Gallen on ehdottomasti kovin nousija pitkään aikaan, sillä toissa kauden putoaminen oli suuri yllätys. Joukkue pysyi kesällä avainpelaajien osalta hyvin kasassa ja oli harjoitusotteluissa todella vakuuttava saldolla 6-0-1 (vastuksina mm. FC Zürich, Larisa sekä Bellinzona). Ainoa tappio tuli kenraaliharjoituksessa Bundesliigan Bochumille. Kausikortit ovat menneet kaupaksi todella hyvään tahtiin ja kaupungissa on pieni buumi päällä.

Luzern teki kesän kohutuimman pelaajasiirron kiinnittämällä piilokärki Hakan Yakinin riveihinsä Al Ghafarasta. Yakin on esiintynyt Sveitsin maajoukkueessa säännöllisesti ja iski toissa kaudella Young Boys'n riveissä 32 ottelussa käsittämättömät tehot 24+16. Yakin oli haluttua riistaa monen muunkin joukkueen papereissa, mutta valitsi lopulta Luzernin tutun seurapomon vuoksi. Muilta osin FCL:n materiaali ei päätä huimaa ja Yakinin ollessa sivussa joukkue tulee olemaan suurissa vaikeuksissa maalinteon kanssa.

Häntäpäähän rankkaamme tasaisen kaksikon Aaraun ja Bellinzonan. Aarau on elänyt viime vuosina puolustuspelistään ja kun joukkue menetti linjasta kaksi avainpelaajaa Frederic Pagen ja Paulo Menezesin, voi joukkue olla tällä kaudella vaikeuksissa. Paljon lepää Bundesliigan Karlsruhesta hankitun Martin Stollin harteilla. Lisäksi keskikentältä ja hyökkäyksestä lähti yhteensä neljä runkomiestä. Tilalle saatiin Liechtensteinin (kk Mario Polverino) ja Moldovan maajoukkuemiehet, joista jälkimmäiset (kk Artur Ionita, h Serghei Alexeev) ovat suuria kysymysmerkkejä. Seuran talouspuoli on kuralla ja joukkue keskittyy nuorten pelaajien sisäänajoon osittain pakon edessä. Ennusmerkit eivät ole lupaavimmasta päästä.

Viime kaudella kuumimpiin putoajasuosikkeihin lukeutunut Bellinzona konttasi ensimmäiset 13 peliä ja saalisti niistä vain yhden voiton, mutta säilyi sarjassa loistavan loppukauden ansiosta. Joukkueen avainpelaajista puolustaja Emiliano Dudar lähti kesällä Young Boysiin ja keskikentän Gürkan Sermeter (-74) sekä hyökkääjä Mauro Lustrinelli (-76) alkavat jo väkisin putoamaan temposta. Kesän siirtomarkkinoilla on ollut hiljaista ja materiaalia vaikuttaa todella kevyeltä.

Avauskierroksella kannattaa tarkkailla otteluiden maalimääriä, sillä heinäkuussa maalimäärät ovat olleet aikaisempina kausina selvästi koko kauden keskiarvoa pienempiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti