torstai 20. elokuuta 2009

Kreikan Superliiga 2009-10

Edellisistä 13 mestaruudesta 12 voittanut Olympiakos saa tällä kaudella kovan haasteen Henk ten Canten piiskaamalta Panathinaikosilta, joka on vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla selvästi eniten. Runkomiehistä ainoastaan Mikael Nilsson vaihtoi maisemaa, mutta tulopuolen Sebastian Leto, Kostas Katsouranis ja Djibril Cisse ovat Superliigan mittapuulla kovia vahvistuksia. Panan suurin huolenaihe on puolustuslinja, johon löytyy kyllä vaihtoehtoja, kunhan runkomiehet pysyvät terveinä. UCL-karsinnoissa Sparta Prahaa ja Atletico Madridia vastaan puolustuspeli ei ole vakuuttanut, mutta hyökkäyspelissä hampaattomia kreikkalaisvastustajia vastaan Panathinaikosin paketin pitäisi kestää viime kevään tapaan.

Olympiakos menetti erinomaista työtä tehneen valmentajan Ernesto Valverden sekä tärkeät keskikenttämiehet Leton ja Fernando Belluschin. Olof Mellberg vahvistaa jo entisestään raudanlujaa alakertaa ja Enzo Maresca korvaa hyvin puolustavan keskikentän tontilla vanhentuvan, ja viime kauden loukkaantumisen vuoksi menettäneen Ieroklis Stoltidisin sekä häntä tuuranneen Christos Patsatzogloun, joka puolestaan siirtyi Kyprokselle Omonia Nikosiaan. Uusi valmentaja Temur Ketsbaia hankki kannuksensa luotsaamalla Anorthosisin viime kaudella UCL:n lohkovaiheeseen, ja hänellä on kaikki edellytykset onnistua myös Olympiakosin peräsimessä. Hyökkäyspelissä Ketsbaialla riittää kuitenkin työsarkaa, sillä Leton ja Belluschin lähdön lisäksi kokeneet Predrag Djordjevic ja Darko Kovacevic ovat lopettaneet uransa.

AEK koki juuri kauden alla kovan menetyksen, kun Liverpool iski silmänsä toppari Sotiris Kyrgiakosiin. Maajoukkuemies kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mutta oli kentällä ollessaan AEK:n puolustuksen johtohahmo Daniel Majstorovicin kanssa. Mikäli AEK ei hanki uutta kovan luokan topparia, saanee Georgios Alexopoulos näytön paikan vakituisena avauksen miehenä. Kreikkalainen ei ole enää kuitenkaan mikään nuori lupaus, joten mikäli peli ei kulje, ovet käyvät viimeistään tammikuussa. Viime kauden ongelmatontille keskikentälle hankittiin kovatasoiset Leonardo ja Euripidis Makos, joten viime kaudella lähteneiden Angelos Basinasin ja Rivaldon jättämät aukot pystytään vihdoin täyttämään.

Kyrgiakosin lähdön jälkeen AEK:lla tekee tiukkaa jo vahvistuneen PAOK:n kanssa, joka löysi viime kaudella Fernando Santosin alaisuudessa toimivan pelitavan. Bruno Cirillo on huippuvahvistus puolustuslinjaan, Vitolo keskikentälle ja lupaava Vassilios Koutsianikoulis kärkeen.

Keskikastissa Larisa on heikentynyt paljon, ja voi olla hyvä ohipeli-idea varsinkin alkukaudesta. Puolustuspäässä Ilias Kotsisos ja Christian Weber olivat pahoja menetyksiä, ja runkomiehet Stylianos Venetidis ja Nikolaos Dabizas ovat jo pitkälti yli 30-vuotiaita. Ykköshyökkääjä Macej Zurawski saattaa olla kuitenkin se haastavin korvattava, sillä Israelista hankittu Shimon Abuhatzira sekä nuori brasilialainen Caio ovat suuria kysymysmerkkejä. Keskikentällä peli pyörii -74- ja -76-syntyneiden Stelios Giannokopoulosin ja Tümer Metinin ympärillä, joten seuran tulevaisuus ei vaikuta kovin ruusuiselta.

Alemmassa keskikastissa viime kaudella loistavien kotipelien ansiosta säilynyt Levadiakos on heikentynyt ja lukeutuu papereissamme suurimpien putoajasuosikkien joukkoon. Viime kaudella ylisuorittaneesta joukkueesta lähti kuusi runkomiestä, tärkeimpänä pelin sielu Leonardo, ja hankinnat ovat osin laskevia tähtiä a’la Vladimir But. Hyökkäyspeli oli viime kaudella lähes täysin Leonardon ja Patrick Dimbalan varassa, ja molempien lähdettyä uudella argentiinalaisella Gustavo Balvorinilla on valtavat paineet tehdä sarjapaikan säilyttämiseen vaadittavat maalit. Hän ei ollut viime kaudella Lanusissa erityisen tehokas, joten ihmeidentekijäksi 32-vuotiaasta kehäketusta tuskin on.

Kaikki kolme nousijaa ovat vahvistuneet, ja varsinkin Atromitosilta ja PAS Gianninalta voi odottaa hyvää sijoitusta. Molemmat ovat tehneet muutamia erinomaisia hankintoja ja heiltä löytyy huippuvalmentajat. Kolmas nousija AO Kavala luottaa kokeneisiin pelaajiin. Kauden kynnyksellä Cottbusista hankittu laitapuolustaja Savo Pavicevic on loistava vahvistus. Kärjestä löytyy viime kaudella B Ethnikin maalikuninkuuden voittanut Nikolaos Soultanidis, jonka viimeistelyn varassa on paljolti vielä muutama vuosi sitten C-liigassa pelanneen joukkueen sarjapaikan säilyttäminen. Kavala on kuitenkin selättänyt pahimmat taloushuolensa, ja 90-luvun lopun vakituinen pääsarjaseura nousi Superliigaan tähtäimenään sinne jääminen.

Kausivetoja:

AEK–PAOK 2 2,40 Expekt 45 % 2/10
Iraklis–Ergotelis 2 2,30 Expekt 50 % 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti