perjantai 28. elokuuta 2009

Espanjan Liga BBVA 2009-10

Kaikki odottavat FC Barcelonan ja megahankintoja tehneen Real Madridin kaksintaistelua sarjan kärkipäässä sekä Mestarien liigassa. Barcelonan etuna on toimivaksi todettu pelitapa sekä samat avainpelaajat kuin viime kaudella, Real Madridilla puolestaan saattaa toimivan pelitavan löytymiseen mennä muutama kierros. Huolestuttavaa on myös materiaalin kaventaminen aivan kauden kynnyksellä, sillä etenkin lopullisen läpimurtonsa Euroopan huipulle viime kaudella tehneelle Arjen Robbenille olisi ollut käyttöä vasemmalla laidalla. Hyökkäyspeli on Los Blancosille kaikki kaikessa, sillä nykyisellä materiaalilla viihdyttävä peli on presidentti Florentino Perezille varmasti tylsiä 1–0-voittoja tärkeämpää.

Ylemmässä keskikastissa vahvimmalta vaikuttaa Sevilla, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä pelaajiston vahvistamiseksi, eivätkä muutamat myynnit viime vuosina ole hetkauttaneet andalusialaisseuran perustasoa. Kesällä Espanyolista hankittu laitapuolustaja Sergio Sanchez, Tottenhamista saapunut Didier Zokora sekä Real Madridista 15 miljoonalla eurolla hankittu kärki Alvaro Negredo vahvistavat entisestään laadukasta joukkuetta.

Suurissa talousongelmissa painiva Valencia sai pidettyä riveissään elintärkeän David Villan sekä suurseurojen tavoittelemat David Silvan ja Juan Manuel Matan, mutta menetti puolustuspäästä kolme viime kauden runkomiestä. Ilmaissiirroilla saapuneet Bruno Saltor (Almeria) ja Jeremy Mathieu (Toulouse) nousevat heti tärkeään rooliin. Mikäli Valencia säästyy loukkaantumisilta, on sijoitus viiden parhaan joukossa täysin mahdollinen. Toisaalta esimerkiksi Villan alavireisyys tai puolustuspään loukkaantumiset voivat suistaa sijoituksen keskikastiin.

Viime kaudella pitkään putoamisviivan alapuolella majaillut Espanyol pelasi loistavan loppukauden, minkä perusteella katalonialaisilta uskalsi odottaa positiivista alkavaa kautta. Puolustuksen johtajan ja kapteenin Dani Jarquen yllättävä kuolema kesken harjoitusleirin oli seuralle shokki, ja valmistautuminen kauteen jäi vajaaksi. Boca Juniorsista hankitut topparit Juan Forlin ja Facundo Roncaglia ovat vielä nuoria ja sopeutuminen Eurooppaan voi olla hankalaa. Heistä 1988-syntynyt Forlin vaikuttaa todella lupaavalta, mutta Jarquen korvaaminen heti avauskaudella vaikuttaa kovalta tehtävältä.

Sarjan tasaiseen alempaan keskikastiin lukeutuu papereissamme noin puolet sarjan 20 joukkueesta. Kuten viime kausina on nähty, suurempienkin seurojen putoamiset ovat liki jokakeväisiä ilmiöitä. Tällä kaudella sarjan häntäpään taso vaikuttaa viime kautta heikommalta, sillä viime kaudeksi pääsarjaan nousseista joukkueista Malaga on heikentynyt, ja Sporting Gijon säilyi niukasti vain hyvän syyskauden ansiosta. Jälkimmäinen lähtee kauteen pitkälti samalla joukkueella kuin viime kaudella, tosin Vitoria Guimaraesista hankittu toppari Gregory Arnolin vallannee avauskokoonpanon paikan vuotavasta puolustuslinjasta. Betisistä hankittu Alberto Rivera on todistanut olevansa pääsarjatason pelaaja, mutta on jo uransa ehtoopuolella eikä saanut enää viime kaudella hirveästi peliaikaa Sevillan kakkosseurassa. Atletico Madridista ostettu puolustava keskikenttämies Miguel del las Cuevas ei välttämättä mahdu avauskokoonpanoon, vaan tuo nuorena pelaajana materiaaliin laajuutta.

Täksi kaudeksi Liga BBVA:han nousseista joukkueista Zaragoza on pelaajamateriaaliltaan selvästi vahvin ja saattaa olla yksi kauden yllättäjistä. Tenerife sekä Xerez puolestaan olivat vielä toissa kaudella Segundassa keskikastia ja molempien nousu oli yllätys. Tenerifen materiaali vaikuttaa joukkueista hieman laajemmalta ja lisäksi valmentaja Jose Luis Oltra Castanerilla on riveissään viime kaudella 29 maalia Segundassa paukuttanut tehokärki Nino Martinez sekä 20 maalin mies Alejandro Alfaro. Xerez menetti kolme runkopuolustajaa, mutta hankinnat vaikuttavat hyvätasoisilta. Loukkaantumiset saattavat kuitenkin aiheuttaa suuria murheita, ja niiden välttäminen on Xerezin ainoa mahdollisuus sarjapaikkansa säilyttämiseksi.

Kausivetoja:

Almeria to relegate 4,75 Nordicbet 25 % 1/10
Malaga to relegate 5,50 Nordicbet 23 % 1/10
Racing to relegate 9,00 Nordicbet 14 % 1/10
Athletic–Osasuna H2H 2 2,30 Unibet 50 % 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti