keskiviikko 5. elokuuta 2009

Hollannin Eerste divisie 2009-10

Sarjasysteemiltään täysin uniikki Eerste divisie alkaa perjantaina täydellä ottelukierroksella. Sarjasta ei voi käytännössä pudota ilman suuria taloushuolia, ja noususta pelataan keväällä pudotuspelit, joihin pääsee runkosarjassa parhaiten sijoittuneiden joukkueiden lisäksi kauden aikana pelattavien kuuden periodin voittajat. Vain runkosarjan voittaja nousee suoraan Eredivisieen. Yksi periodi kestää kuusi ottelukierrosta, joten runkosarjan kaksi viimeistä kierrosta ovat ainoita, jotka eivät kuulu mihinkään periodiin. Viime kausina kesken kauden pudotuspelipaikan varmistaneet yllätysjoukkueet ovat yleensä niianneet period-voittoa seuraavissa otteluissa, kun suurin motivaatio on hetkeksi kateissa.

Sarjan 20 joukkueesta 18 on samoja kuin viime kaudella ja seuraa niille tekevät Eredivisiestä pudonneet Volendam ja De Graafschap. Viime kaudella kärkipäässä nähdyistä joukkueista moni on heikentynyt, minkä ansiosta merkittävästi jo viime kaudeksi vahvistunut Cambuur on noussut kuumimpien nousijasuosikkien joukkoon. Cambuur oli lähellä konkurssia muutama vuosi sitten, mutta sai taakseen vielä 1990-luvulla seuraa rahoittaneen miljonääri Jan Riedstran johtaman sijoittajaryhmän ja on nykyisin velaton. Taloudellisista resursseista kertoo kesän hankinnat. Maalivahti David Meul ja topparit Leon Hese sekä Robert van Boxel olivat entisissä seuroissaan avainpelaajia, samoin kuin keskikentän Oguzhan Türk ja hyökkääjä Kevin Diaz. Myös valmennus on kunnossa, kun viime syksynä kesken kauden peräsimeen hankittiin Volendamissa hyvää työtä vuosina 2006–2008 tehnyt Stanley Menzo, joka on tunnettu hyökkäysvoittoisesta pelitavasta.

Den Bosch on Cambuurin ohella yksi harvoista materiaaliaan vahvistaneista joukkueista. Niki Mäenpää oli ehdoton tähtimaalivahti kahden kauden ajan, mutta loukkaantui kesken viime kauden, eikä saanut kuntouduttuaan enää ykkösmaalivahdin viittaa, sillä Eredivisie-siirto oli varma. Nuori Brahim Zaari täyttti Mäenpään saappaat kuitenkin erinomaisesti, ja maalivahtiosasto on alkavalla kaudella hyvällä mallilla. Den Boschin kärkipari Fabio Caracciolo – Diangi Matusiwa on tälle tasolle kova.

Heikentyneistä joukkueista nostetaan esiin ykköshyökkääjänsä menettäneet Dordrecht ja MVV. Ensin mainittu sai korvaajaksi PSV-laina Genero Zeefuikin, jota pidetään yhtenä maan kovimmista lupauksista. Viime kaudella -90 syntynyt kärki teki Omniworldissa tehot 8+5.
Häntäpäässä on monta mielenkiintoista joukkuetta, sillä taloushuolet painavat päälle ja hankintoja ei ole varaa tehdä. Esimerkiksi Emmen on menettänyt lähes kaikki viime kauden runkopelaajat, ja tulijat ovat nuoria lainamiehiä Heerenveenistä. Telstar puolestaan elää AZ-lainamiestensä varassa, ja Joona Toiviolle on varattu jälleen puolustuksen johtajan rooli.

Kenties erikoisin joukkue on silti Fortuna Sittard, joka on viime vuodet painiskellut massiivisissa veloissa ja kertaalleen jopa kaksi onnekasta seuran kannattajaa auttoivat Fortunaa eteenpäin lahjoittamalla lotosta voittamansa jättipotin kokonaisuudessaan seuralle. Hollannin jalkapalloliitto sulki kesällä Fortunan sarjasta, mutta siviilioikeus päätti jutun Fortunan eduksi ja määräsi liiton korvauksiin ja palauttamaan seuran lisenssin. Jo ennen oikeusjuttua Fortunan taru oli lopuillaan, sillä viime keväänä ehdittiin uutisoida Fortunan ja Roda JC:n yhdistyminen Sporting Limburgiksi. Fuusio kuitenkin peruttiin nopeasti Fortunan velkojen vuoksi. Fortuna pelasi viime kaudella sekavasta taustatilanteesta huolimatta ajoittain pirteästi, mutta sijoittui lopulta ansaitusti sarjan häntäpäähän. Joukkue ei ole pystynyt hankkimaan mitat täyttävää korvaajaa yhdellekään lähteneelle runkopelaajalle.

Kausiveto:

Den Bosch TOP4 3,00 Unibet 36 % 2/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti